
Medeni Hukuk Nedir?
Yürürlükteki hukuk kaidelerinden bir ülkedeki vatandaşların şahsi durumlarını, ailevi ilişkilerini, mallar üzerindeki hak ve yetkilerini, diğer şahıslara olan borç ilişkilerini, ölümlerinden sonra miraslarının durumunu düzenleyen kuralların yer aldığı özel hukuk dalıdır.
Medeni Kanun başlıca kaynağı İsviçre’den aldığımız 1926 tarihli “Türk Medeni Kanunu”dur. Günümüzde uygulanan Medeni Kanun 2002 yılının Ocak ayından itibaren yürürlükte olan yeni Medeni Kanun’dur.
Medeni Hukukun Alt Dalları Nedir?
1-Şahsın Hukuku (Kişiler Hukuku): Kişiler Hukuku, hak sahibi olan kişilerin türlerini, ehliyetlerini, şahsi hallerini, hısımlığını, ikametgâhını, şahsiyetin başlangıcını, sona ermesini ve korunmasını düzenleyen bir medeni hukuk koludur.
3-Miras Hukuku: Miras Hukuku, bir gerçek kişinin ölümünden sonra para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının (terekesinin) kimlere nasıl geçeceğini düzenleyen bir medeni hukuk koludur.
MURİS (Miras bırakan): terekesi, ölüm sebebi ile mirasçılarına geçen kimseye denir.
TEREKE (Miras): Murisin, intikal eden bütün hak ve borçlarının tümüdür.
MİRASÇI: Ölen kimsenin terekesinin intikal ettiği gerçek veya tüzel kişidir.
5.Borçlar Hukuku: Kişiler arasındaki alacak ve borç ilişkisini düzenleyen hukuk dalıdır. Borçlar Hukukunun konuları Medeni Kanundan ayrı bir kanun ile düzenlenmiştir.
Bize Sorabilirsiniz